25% van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig slaapproblemen, 12 % hiervan gebruikt slaapmedicatie. Heeft u slaap problemen? Dan kan slaap therapie iets voor u betekenen.

Iedereen slaapt anders, sommige mensen slapen wat langer, andere wat korter. Maar voor iedereen geldt: Wie ’s nachts goed slaapt, voelt zich overdag beter en heeft meer energie. Af en toe slecht slapen is geen probleem. Maar wie vaker wakker ligt, zich overdag niet ‘uitgerust’ voelt en hierdoor lichamelijk of geestelijke klachten krijgt, heeft de mogelijkheid om hier iets aan te doen: slaapoefentherapie.

Er zijn heel veel oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor het feit dat u niet goed slaapt. Tijdens de therapie leert u wat bij u de knelpunten zijn en werkt u vervolgens aan het verbeteren van uw nachtrust.

De volgende slaapproblemen zijn binnen onze praktijk te behandelen:

  • Inslaapproblemen

  • Doorslaapproblemen

  • Te vroeg wakker worden

  • Nachtelijk piekeren bij stress/spanning

  • Afbouwen van slaapmedicatie

  • Chronische pijn en slapeloosheid

Veel patiënten hebben zowel pijn als slaapproblemen. Pijn en slaap hebben een wisselwerking op elkaar. Door slaapgebrek kunt u meer pijn ervaren en er minder goed mee omgaan en door pijn kunt u weer slaapproblemen ontwikkelen. Hierdoor ontstaat de kans dat u in een vicieuze cirkel terecht komt. Deze cirkel moet worden doorbroken om beide problemen aan te pakken.

Behandeling:

Tijdens de  oefentherapeutische behandeling wordt er gewerkt aan de belangrijkste aspecten die de kwaliteit van de nachtrust beïnvloeden. Dit kunnen zijn slaapdruk, bioritme, slaapgewoonte, te veel prikkels overdag, niet voldoende tot rust komen, piekeren, gebruik van televisie of telefoon, weinig aanmaak van melatonine, ect.

Er wordt gewerkt met oefeningen die laagdrempelig en praktisch zijn waardoor u er direct mee aan de slag kunt en de slaapkwaliteit positief kan worden beïnvloed. Ook het afbouwen van slaapmedicatie kan met slaapoefentherapie ondersteund worden. Die patiënten krijgen een aantal handvatten die de slaag kans aanzienlijk vergroten. Indien nodig nemen wij contact op met uw huisarts over het afbouwen van de slaapmedicatie.

Om de therapie te doen slagen vraagt dit enige zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Daar staat tegenover dat het behandelresultaat zich meestal vrij snel aandient. Hier kunt alvast 10 tips lezen om beter in slaap te komen.

Wilt u meer informatie over slaapproblemen kunt u altijd contact met ons opnemen.