Houding therapie bij jongeren

Binnen onze praktijk zijn we gespecialiseerd in houdingtherapie bij kinderen. Maar waarom is houdingtherapie voor kinderen nou zo belangrijk. Onze kinderen zijn tot 18 jaar in de groei, in deze tijd moet het hele lichaam zich ontwikkelen en groeien. De kinderen/jongeren van tegenwoordig zitten meer dan vroeger. Dit heeft meerdere oorzaken, de maatschappij is veranderd mede door de komst van laptops, tablets en mobieltjes.

Daarnaast is de omgeving en maatschappij minder alert op de houding van onze kinderen. Met als gevolg dat wij een stijging zien van kinderen die op steeds jongere leeftijd met een vergroeiing van de wervelkolom binnen komen. Tegenwoordig zijn deze vergroeiingen vaak bekend onder de term appnek en gameboyrug. 

Tijdens de groei moeten botten, spieren en zenuwen de ruimte krijgen om te groeien. Maar door het vele zitten, staan, hangen en andere passieve houdingen krijgt de wervelkolom niet voldoende ruimte om te groeien.

Je kunt het zien als een klein boompje dat moet groeien: als je de groei van het boompje blemmert door er een plankje boven te zetten, kan het boompje niet verder omhoog groeien. Maar het boompje zal echter wel doorgroeien. Hij zal daarom opzij gaan groeien. Het zelfde gebeurt met de wervelkolom van onze kinderen.

Dit zien we onder andere bij kinderen met scolioses. Ook kan er een versterke bolling van de bovenrug ontstaan. 

Wilt u er achter komen of uw kind al houdingsproblemen/groeivervormingen heeft (ongeacht eventuele klachten) neem dan contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van houdingsproblematiek.

Door middel van oefeningen en houdingsadviezen kan deze rugproblematiek voorkomen of verholpen worden. Jongeren onder de 18 krijgen 18 behandelingen oefentherapie vergoed vanuit het basispakket.