Artrose of gewrichtsslijtage, is een reumatische aandoening, die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast en uiteindelijk leidt tot vervorming van de botten zelf. Artrose komt o.a. voor in de gewrichten van de heup, knie, nek, onderrug en handen.

De behandeling bij artrose.

De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewicht worden gestimuleerd door beweging. Op die manier kan een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als u regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangedane gewricht sterker, waardoor zij belasting beter kunnen opvangen. De oefentherapeut leert u om de artrose klachten te verminderen d.m.v.: oefeningen om de beweeglijkheid van de aangetaste gewrichten te vergroten, ter verbetering van de kracht en de coördinatie van de spieren rondom het aangetaste gewricht, om de conditie te verbeteren, ontspanningsoefeningen om de pijn beter te kunnen verdragen. Er wordt niet alleen veel geoefend, maar u krijgt ook voorlichting en advies informatie over artrose.

Het grote belang van een goede manier van bewegen wordt de laatste jaren vanuit de medisch- wetenschappelijke hoek ondersteund. Uit wetenschappelijk onderzoek komt steeds vaker naar voren dat niet alleen het behandelen van het aangedane gewricht, maar ook het behandelen van de omliggende gewrichten en spieren betere resultaten opleveren. 

Artrose Netwerk.

Onze praktijk  is aangesloten bij het landelijk Artrose Netwerk voor oefentherapeuten. Het artrose netwerk is een samenwerkingsverband van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Het is een praktisch, compleet en op maat gemaakt behandelprotocol voor mensen bij wie artrose is vastgesteld. Er wordt behandeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en richtlijnen.

Wat heeft het Artrose Netwerk u te bieden?

U bepaalt zelf uw behandeldoel. Er wordt dus gericht gewerkt aan wat u belangrijk vindt. Bevorderen van mobiliteit en zelfredzaamheid staan op de eerste plaats. U krijgt informatie over alles wat met artrose te maken heeft. U leert zo goed mogelijk om te gaan met pijn en de gewrichten zo min mogelijk te overbelasten door het aanleren van een gezond houdings- en bewegingspatroon. U krijgt advies op maat over eventuele sporten en /of bewegingsmogelijkheden die voor u geschikt zijn. Via artrose-netwerk.nl kunt u zich aanmelden bij de oefentherapeut en in samenwerking heeft u beschikking over een persoonlijk oefenboek via de website.