Oktober 2017

Rugscreening bij de Vordering afgerond

In oktober hebben we op basisschool de Vordering rugscreeningen afgenomen bij kinderen uit groep 7 en 8. Ouders konden hun kind opgeven voor deze screening. In totaal hebben we 16 kinderen mogen controleren. We zijn erg tevreden over deze eerste rugscreeningen op de basisschool.

Waarom zijn deze rugscreeningen nou zo belangrijk. Jongeren zitten meer en langer dan vroeger. Daarnaast werd de rug vroeger door de schoolarts gecontroleerd in groep 7 of 8. Maar dit gebeurd al een aantal jaar niet meer, binnen de oefentherapie zien we daardoor een stijging van jongeren die met een vergevorderde scoliose of afwijking van de wervelkolom binnen komen. Dit had voorkomen worden als de scoliose of afwijking op tijd was gesignaleerd en er met therapie was gestard. 

Wat kun je als ouder doen om ontwikkeling van je rug in de gaten houden. Er zijn namelijk een aantal makkelijke 

testen die je kan doen om te zien of de rug recht groeit. Kijk naar de staande houding van uw kind, laat uw kind rechtop staan met de armen langs het lichaam. Als er zich een scoliose ontwikkeld zie je dat 1 van de schouderbladen vaak meer naar achter uitsteekt, of naar opzij weg draait. Vaak staat 1 schouder hoger dan de andere. Kijk daarna van de zijkant naar de zelfde staande houding. Als er een scoliose zit, zal hier het verschil in de schouders wederom zichtbaar zijn. Vaak staat 1 schouderkop verder naar voor, het lijkt of ze gedraaid staan. 

Tot slot kan je uw zoon of dochter de buktest uit laten voeren. Ze moeten met de voeten aan elkaar gaan staan en vervolgens met de handen richting de tenen buigen, de knieën moeten hierbij gestrekt blijven. Ga als ouder achter uw kind staan, als er aan de linker of rechter kant van 

de wervelkolom een bult (gibbus) zichtbaar wordt  is dit wederom een teken voor een scoliose. Als u vermoedens hebt van een scoliose kunt u contact met ons opnemen om de rug uitgbreid te onderzoeken of langs uw huisarts gaan. 

Voor meer informatie en tips over een goede houding kan u op onze website terecht bij oefentherapie voor jongeren.

 


Wat is hyperventilatie

Bij hyperventilatie ademt iemand te snel.  Een  volwassene ademt ongeveer tien keer per minuut. Iemand die hyperventileert, doet dat meer dan 20 keer.  Daardoor verdwijnt er te veel kooldioxide uit het lijf en wordt er teveel zuurstof opgenomen. Maar omdat het CO2 gehalte lager wordt, wordt ook het zuurgehalte van het bloed te laag. Daarnaast vernauwen de bloedvaten bij hyperventilatie en dat betekent dat alles in het lichaam te weinig zuurstof krijgt, ondanks het feit dat er (teveel) zuurstof wordt ingeademd. Ook de hersenen krijgen dan te weinig zuurstof. 

Acute of chronische vorm

Als iemand een acute vorm van hyperventilatie heeft is dat gewoon heel duidelijk. Iemand krijgt het benauwd, heeft het gevoel dat hij stikt. Soms vallen mensen dan flauw. De chronische vorm komt echter veel vaker voor. Mensen hebben dan zeer uiteenlopende klachten variërend van vermoeidheid tot duizeligheid, de wereld om hen heen lijkt te bewegen en van het gevoel een hartaanval te hebben tot tintelingen in bijvoorbeeld armen of benen. Huisartsen herkennen die signalen overigens niet altijd even goed.

Paniek

Omdat vaak niet duidelijk is wat er aan de hand is, schieten mensen door de hyperventilatie vaak ook nog eens in de stress. Die stress zorgt er weer voor dat de ademhaling nog sneller wordt en daardoor ontstaat een visuele cirkel. Bovendien ontwikkelt een deel van de hyperventilatiepatiënten daardoor een angststoornis. Zij staan bijvoorbeeld in een lange rij voor de kassa van de supermarkt, worden weer helemaal raar in het hoofd omdat ze verkeerd ademen, worden daar helemaal naar van en dus angstig. De volgende keer gaan ze niet meer naar de supermarkt. Of ze lopen in een drukke winkelstraat met heel veel mensen, zien opeens alles op en neer deinen, worden daardoor weer angstig en durven de volgende keer de straat niet meer op. Straatvrees ligt daardoor op de loer. Overigens zijn er ook mensen die geen paniekstoornis ontwikkelen door de hyperventilatie.

Welke symptomen?

Door een afname van het zuurstofgehalte in de hersenen kunnen uiteenlopende klachten ontstaan. Sommige mensen hebben overigens al die klachten.

 • Duizeligheid,
 • verward voelen,
 • buiten adem zijn,
 • zweetaanvallen,
 • het gevoel hebben buiten de werkelijkheid te leven zijn zaken die veel voorkomen.
 • Maar ook een snellere hartslag,
 • een verdoofd gevoel,
 • tintelingen in armen en of benen,
 • stijve spieren,
 • vermoeidheid,
 • druk op de borst,
 • slapeloosheid
 • diarree komen veel voor.

In veel gevallen gaan mensen veel gapen of zuchten. Juist dat vele gapen zorgt trouwens voor nog meer problemen, want daardoor verdwijnt nog meer kooldioxide uit het bloed.

Wat helpt bij hyperventilatie?

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar een goede rustige buikademhaling maakt dat hyperventilatie verdwijnt. Vaak hebben mensen overigens te lang onder grote stress gestaan en is daardoor hun ademhaling met hen aan de haal gegaan. Het leven anders indelen is dus ook van belang. Ook mensen die veel te lang roofbouw hebben gepleegd op hun lichaam hebben vaak last van hyperventilatie. Hun lichaam geeft gewoon aan dat het genoeg is geweest.

Binnen Cesar Dynamiek zijn we gespecialiseerd in het helpen van met mensen met hyperventilatie. We zoeken naar de oorzaak van de hyperventilatie en leren u, hoe u uw ademahaling weer onder controle kunt krijgen. 

Ademhalingsoefening bij hyperventilatie

Wie zelf al even aan de slag wil met hyperventilatie kan een simpele oefening doen.

 • Ga rustig liggen .
 • Leg handen op de buik.
 • Adem in, waarbij de buik uitzet.
 • Adem 4 tellen in.
 • Adem dan uit waarbij de buik naar binnen gaat.
 • Probeer ook in 4 sec uit te ademen
 • Herhaal dit 5 ademhalingen, neem even pauze en begin opnieuw.